March 01, 2011

Phnom Penh & Kep

Jag hann bara vända mig i Phnom Penh, innan jag fortsatte söderut till Kep. Efter en natt i den mest illaluktande lilla rum jag någonsin sovit i, hann jag ta ett litet titt på staden samt besöka Tuol Sleng muséet. Ursprungligen en skola, denna byggnad användes under Khmer Rouge-regimet som ett fängelse, för tortyr och sedan för uträttning, ifall fångarna inte transporterades till Choeung Ek, mer känt som the Killing Fields. Eftersom Pol Pots styrkor var noggranna med att dokumentera sina grymheter, tog de bilder på varje fånge - då de kom till S-21, och då de lämnade stället, döda.

Även om jag inte blev lika illa berörd av denna utställning som av krigsmuséet i Saigon, var det ändå skönt att komma bort från Phnom Penh och ut till havet, solen och stränderna i Kep, och ön utanför som heter Rabbit Island. En liten, tidigare väldigt populär badort, där dagarna gick ut på att ligga i solen (vid stranden eller poolen, med kossor som sällskap) och äta den mest gudomliga (och billiga!) seafood. Fried crab and shrimp with Kampot pepper - nomnomnom!!


I only had time to make a quick turn in Phnom Penh, before I continued south to Kep. After one night in the most smelly little room I've ever slept in, I had just enough time to take a look around and visit Tuol Sleng Museum. Originally a school, this building was used as a prison by the  Khmer Rouge regime, for torture and later execution, if the prisoners weren't transported to the famous Killing Fields of Choeung Ek. Because Pol Pot's security forces were meticulous in keeping records of their atrocities, they photographed each prisoner - when they arrived to S-21, and when they left the place, dead.

Even if I wasn't as deeply moved by this exhibition as the war museum in Saigon, it still was a relief to get out from Phnom Penh and out to the sea, sun and beaches of Kep and the island right outside, called Rabbit Island. A small, previously very popular resort, where the days consisted of lying in the sun (on the beach or by the pool, with freely roaming cows as company) and eating the most heavenly (and cheap!) seafood. Fried crab and shrimp with Kampot pepper - nomnomnom!!

No comments:

Post a Comment